Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:38 pm

Sep 26: The National Assembly finally approved the Hindu Marriage Bill 2016.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)


User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:38 pm

Sep 26: The KP Assembly unanimously passed a bill to declare tuberculosis a ‘notifiable disease’ and thus, promising free diagnosis and treatment of patients of the major infectious disease in the province.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:39 pm

Sep 26: The EXIM Bank of China released another installment of Rs3.63 billion for the Lahore Orange Line Metro Train project.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:40 pm

sep 26: Lahore High Court senior puisne judge Justice Shahid Hameed Dar took oath as acting chief justice.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:40 pm

Sep 26: India decided to suspend Indus Water Commission talks until ‘Pakistan-sponsored terror’ in India ends. It was also decided to suspend the 1987 Tulbul navigation project and review it.

What is IWT?

The IWT was signed by Indian Prime Minister Jawaharlal Nehru and Pakistani President Ayub Khan in Sept 1960.

It was brokered by the World Bank.

Under the treaty, the waters of the eastern rivers — the Sutlej, Beas and Ravi — had been allocated to India and the western rivers — the Indus, Jhelum and Chenab — to Pakistan except for certain non-consumptive uses.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:41 pm

Sep 26: World Deaf Day was celebrated on Sunday, 25th September.

What is WDD?

Around the globe, World Deaf Day is celebrated on the last Sunday of September every year.

The day was initiated in 1958 by the World Federation of the Deaf (WFD), an international organization composed of 130 national associations of the deaf.

International Week of the Deaf

The International Week of the Deaf is held in the last week of September, the same month first World Congress of the World Federation of the Deaf (WFD) was held. This year the theme for the International Week of the Deaf is: ‘With Sign Language, I am Equal’.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:41 pm

Sep 26: The United States sanctioned a Chinese industrial machinery and equipment wholesaler Dandong Hongxiang Industrial Development Co., tied to N. Korean nukes.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Sep 28, 2016 1:57 pm

Sep 26: Arnold Palmer, who was often hailed as the King of Golf died at 87. He won the Presidential Medal of Freedom in 2004.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Thu Oct 06, 2016 10:19 pm

MCQs for Pakistan Studies
Q1:
Sindh was conquered by Mohd bin Qasim during the _____ period
a. Umayyads
b. Abbasids
c. Tulun
d. Idrisids
02. Mohd bin Qasim was the nephew of __________
a. Sulayman bin Abdul Malik
b. Abdul Malik bin Marwan
c. Walid bin Abdul Malik
d. Hajjaj bin Yousaf
03. Raja Dahir was the ruler of ________
a. Lahore
b. Dehli
c. Sindh
d. Depalpur
04. Debul and Alor are the names of _______
a. Places of Ancient Sindh
b. Old Gardens of Sindh
c. Ancient bulding
d. None of them
05. Who was Sisakar ?
a. Wazir of Hajjij bin Yousaf
b. Wazir of Mohd bin Qasim
c. Wazir of Raja Dahir
d. None of the above
06. Mohd bin Qasim tortured to death in a prison in Iraq during the caliphate of
___________
a. Sulaiman
b. Walid
c. Yazid
d. None

07. In 133 A.H / 750 A.D. the Abbasids overthrew the __________
a. Safvids
b. Mughals
c. Umayyads
d. Meds
08. The Abbasids Governor ______ came to Sindh in 140 A.H. / 757 A.D.
a. Hisham
b. Walid
c. Musa
d. Yasir
09. In 367 A.H / 777 A.D , Subuktigin , a Turkish slave became the master of
__________
a. Lahore
b. Multan
c. Depalpur
d. Ghazni
10. Mahmood`s first important battle was fought against ______ near Peshawar in 8
Muharram 392 A.H 25 November 1001 A.D.
a. Jaipal
b. Sukhpal
c. Anandpal
d. None of them

01. A , 02. D , 03. C , 04. A , 05. C
06. A , 07. C , 08. A , 09. D , 10. A
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)

User avatar
maryam90
Three Star Member
Three Star Member
Posts: 1043
Joined: Tue Dec 16, 2014 7:40 pm
Nationality: Pakistani
Location: Bahawalpur

Re: Current Affairs and G.k for all forthcoming Exams of PPSC,FPSC and NTS......

Postby maryam90 » Wed Oct 12, 2016 4:47 pm

. In which year War of Independence was fought:
Ans. 1857.
Q. Where Muhammadan Anglo-Oriental school was established:
Ans. Aligarh.
Q. Who established Indian National Congress?
Ans. A.Hume.
Q. When Congress was established?
Ans. 1885.
Q. When Sir Syed was born?
Ans. 1817.
Q. When Sir Syed died?
Ans. 1898.
Q. When was Bengal partitioned?
Ans. 1905.
Q. When the partition of Bengal was annulled?
Ans. 1911.
Q. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?
Ans. 1913.
Q. When did the First World War started?
Ans. 1911.
Q. When did the First World War came to an end?
Ans. 1918.
Q. When did the Muslim League came into existence?
Ans. 30 September 1906.

st President of Muslim League?
Ans. Sir Agha Khan.
Q. When did Simla deputation call on Viceroy Lord Minto?
Ans. 1906.
Q. When Minto
-
Morley Reforms were enforced?
Ans. 1909.
“If you’re not willing to fail, you won’t succeed.” :)


Return to “CURRENT AFFAIRS”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests